Cuma, Haziran 18, 2010

Gerilla Konser No.1 (12 Mayıs 2010)



Tarihe bakınca anlaşılacağı üzere baya geç kalınmış bir yazı bu, lakin geç olması hiç olmamasından iyidir demişler. Bu yazıda gerilla konser fikrinin ortaya çıkışını ve ilk gerilla konserimizi anlatacağım.

Bir gün çimlerde otururken ki İdil Hanım da vardı, kendisine durup dedim ki neden bir gün sizin evde konser vermiyoruz? Kendisi de sanatın ve sanatçının yanında olan birisi olarak ilk anda kulağa absürt gelen bu fikri düşünmeden kabul etti. Neden evde konser vermek istediğimizi açıklayayım öncelikle.


Bugüne kadar Emir Bey olarak çıktığımız her on konserin sadece 3 ya da 4'ünde seyircilere ulaşan sesten memnun kalıyorduk. Bunun başlıca sebebi ses sisteminin devreye girmesi. Konserlerdeki sistemler ne kadar iyi olursa olsun ve sesi yönetecek kişiler ne kadar deneyimli olurlarsa olsunlar -ki ikisi de bugüne kadar nadiren gerçekleşti- akustik enstürmanları konser için tonlamak baya zor bir iş. Ben klasik gitar çalıyorum, Nağme klasik kemençe, artık Emir Yargın cajon çalıyor, Umut ise kontrbas, bir de Nil İpek ve benim seslerimizin dengelenmesi giriyor işin içine. Ortaya da karman çorman bir şeyler çıkması olasılığı artıyor, özellikle açık hava konserlerinde. Konser bitiminde her daim keşke provada çıkan sesi yansıtabilseydik dinleyenlere diye yakınır olmuştuk. Herhalde bu cümlenin etkisiyle o gün İdil'e öyle bir teklifte bulundum. Sessiz sakin bir ortamda, dinleyen dinleyicilere, samimi ve en doğal haliyle bir şeyler çalmak çok keyifli bir şey olsa gerekti. Öyle de oldu.


Etiler'de daire 0 olarak geçen evde İdil'in yanısıra yine pek değerli dostlarımız Ayşe Deniz ve Cansu da ikamet etmekteydiler, onlar da bu işe sıcak baktılar. Hazırlıklar tamamlandı ve konser günü geldi çattı. Sabancı Konseri kadrosu ve repertuvarı ile çıkacaktık, işin en güzel yanı da bu öyle alelade bir dinleti değil konser ciddiyetinde bir organizasyondu. Ev sahiplerimiz bize kanepeler hazırlamışlar meyveler ikram etmişlerdi, az ve öz dinleyicilerimiz de geldiler ve çalmaya başladık. Hayatımdaki en keyifli konserlerden birisiydi diyebilirim. Konser bitiminde Emir Yargın'ın da bir kaç şarkısını doğaçlama bir şekilde yorumladık eğlendik.


Ev sahibelerimize ne kadar teşekkür etsek azdır zaten, böyle bir fikri yadırgamadan kabul edip bizi evlerine aldıkları için. Dinleyicilerimize de bizi böyle keyifli bir konserde yalnız bırakmadıkları için teşekkür edelim. Benimle birlikte çalan dostlara ise nice teşekkür etsem azdır, onların borcu teşekkürle ödenecek cinsten değil zaten.

İkincisini de geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik bu gerilla konserlerin, fotoğrafları gelince onu da yazacağım merak etmeyin.

Hiç yorum yok: