Pazar, Şubat 26, 2017

Karşılaştığım Müzikler #0007 || 170226


Geldik Karşılaştığım Müzikler serimin 7. yazısına. Maşallah bu aralar müzikal üretim çok hızlı, her gün yeni şarkılara, albümlere ve onların bir kısmının videolarına denk geliyorum. Neyse girizgâhı fazla uzatmayalım geçelim bu yazının şarkılarına.

---

1. Gizem Nur Copçuoğlu - Neme Yetmez



Önceki Karşılaştığım Müzikler yazılarının birinde daha bir konser videosu ile yer almıştı sevgili Gizem Nur Copçuoğlu. Kendisi bu çağın en yetenekli, en güzel üslûplu Türk Müziği icrâcılarından. Senelerdir hep konuşuruz bir ara bir kayıt yapalım diye, kısmet 2017'ye imiş. Annemin ev sahipliğinde Yeldeğirmeni Stüdyolarımızda gerçekleştirdiğimiz bu pek güzel kayıtta (evet kamerayla gezinmeyi biraz abartmışım ama olsun bunlar hep deneyim) Gizem'den bestesi Cinuçen Tanrıkorur'a güftesi Şükûfe Nihal Başar'a ait o güzel Uzzal Nakış Yürük Semaî'yi dinliyoruz. Sözler mi, müzik mi, yoksa icrâ mı daha zarif bilemiyorum ama bu denli güzel bir güfteyi buraya iliştirmeden geçemeyeceğim, siz de bir yandan dinlerken bir yandan da sözlere özellikle dikkat edin diye.

Yakut, mine, zümrüt bana birdir kayalarla,
Bir gül dikeninden kanayan el neme yetmez?
Kâşane, sedir, sırma, ışık onların olsun
Bir köhne kitap, bir sarı kandil neme yetmez?

Bir çölde biten dal gibi ıssızsa bu gönlüm,
Dost âleminin ettiği kem söz neme yetmez?
Vardır anacak bir gün olup ismimi elbet
Bir servinin altında dolan göz neme yetmez?

2. Ceyl'an Ertem - Efsunlu Dünya



Ceyl'an Ertem ile ilgili ne desem ne yazsam düşündüklerimi tam yansıtamayacağımdan korkuyorum, kendisi ülkedeki en saygı duyduğum müzisyenlerden biri keza. Yeni muazzam albümü Yine de Amin'in ilk klibi Efsunlu Dünya adlı parçaya geldi. Merve ile lansmanına da gittik, dikildik en önden izledik tüm konseri, ayrıca bir Müziğe Dair yazısı yazacağım kendisiyle ilgili. Efsunlu Dünya ağıtvâri bir şarkı. Cenk Erdoğan ile birlikte yapmışlar bu şarkıyı Son Bakış'tan doğmuş biraz da. İlk of'ta ölmezseniz sonrasına da dayanırsınız. Aşıkların da dediği gibi: İnsan zâlim insan âlim insan bir bilmece.

3. Yıldız Tilbe - Sevgililer Günü



"Sevgililer günü bir gün, ben sana ölürüm her gün, sevgililer günü bir gün, ben seni severim her gün, sevgililer günü bir kez, sen benim aşkımsın bunu bilsin herkes." Yıldız Tilbe tam 14 Şubat'tan bir gün önce yayınladığı bu şarkıyla nice sevgiliye bir marş kazandırdı. Şarkıyı dinlemek ve klibi izlemek insanın direkt gülümsemesine sebep oluyor. Yıldız Tilbe'nin kendine has tarzı ve dansı her zamanki gibi klibe damgasını vurmuş, özetle seviyoruz.

4. Sertab Erener & Ekin Beril - Kime Diyorum



Konu Sevgililer Günü'nden açılmışken Sertab Erener'in Ekin Beril ile yaptığı bu düeti de paylaşmazsam olmazdı. Geçtiğimiz günlerde vapurda insanların karşısına çıkıp kalpleri eriten Sertab Erener, bununla yetinmeyip bu canavar gençle yaptığı ortaklık ile eminim hem Ekin'in işlerinin başka bir kitleye tanıtılmasına vesile olmuş, hem de bambaşka bir genç kitlede kendi tanınırlığını artırmıştır. Ekin Beril'in işlerine YouTube kanalından göz atmalısınız, gözleriniz büyüyecek.

5. Canberk Ünsal - Ellerinde Köklerin



Canberk Ünsal'ın yeni şarkısı Ellerinde Köklerin özlediğim ve 20 yıldır pek de karşılaşmadığım o güzel doksanlar seslerini anımsattı bana. Hazır bu videodan başlamışken kendisinin diğer bestelerini ve yorumlarını da bir dinleyin YouTube kanalından. Ara ara bahsediyorum ama hepsinden evvelden beri birikmiş nice şarkı var orada.

6. Vera & Aylin Aslım - Elveda



Mahallemizin raksıtarları sevgili Vera da bu geçtiğimiz süreçte geçtiğimiz sene çıkarttıkları son albümleri Bir Yangın Var'dan yeni bir klip yayınladılar: Elveda. Yakışıklı dostlarımıza bu şarkılarında sevgili Aylin Aslım eşlik ediyor. Klipteki ışıklı evi ayrıca sevdim.

7. Baturay Yarkın - Sun in Rotterdam



Bugüne kadarki pek çok Karşılaştığım Müzikler listesinde Yarkınların bahsi geçmiştir. Bu kez Baturay Yarkın'ın Rotterdam'da kaydettiği bir bestesi ile karşı karşıyayız. Kendisine kontrbasta Daniele Marrone, davulda Denis Baeten'ın eşlik ettiği kaydın ses mühendisi ise Jurrit Lighteringen imiş. Şayet Yarkın kardeşlerin her ikisini de özlediyseniz sizi hemen Yarkın Duo'nun Tofig Guliyev'in unutulmaz eseri Yalgızam'ı yorumladıkları şu güzide kayda yönlendireyim, Baturay'ın düzenlemesiyle ve Nağme'nin kemençesiyle kendinizden geçin.

8. Hedonutopia - Maymun Kral



Sosyal medya hesaplarımda karşıma çıkan ve dinleyince şaşırtan Maymun Kral adlı bu şarkı ve klip, Hedonutopia'nın geçtiğimiz senenin sonunda çıkarttığı Ucube Dizayn albümünün bir parçası. Dinleyin, siz de şaşıracaksınız.

9. Ömer Türkoğlu - 302



Kesinlikle çok etkileyici bir şarkı. Hemen hemen her Karşılaştığım Müzikler yazısında yer alan Bi' Şarkım Var! Stüdyo albümünden bir klip daha, Ömer Türkoğlu'nun 302'si. Kendisinin güzel sözleri ve sakin icrâsına kayıtta Cansun Küçüktürk ve Christian Thomé eşlik ediyor. Şarkıyı eminim Ömer Türkoğlu tek başına çalıp söylese de çok güzel bir kayıt olurdu ama bu iki isim şarkıyı bambaşka bir boyuta taşımış, ayrı hislere ve bu hislerin ayrı şekillerde dışa vurumuna ses olmuşlar bana kalırsa.

10. Haşmet Asilkan - Senden Nefret Ediyorum Canan


Haşmet Asilkan ile tanışıklığımız Pürtelaş 3+1'e dayanıyor. İşin üzücü yanı o günkü çekimlere ben gidememiştim ve Pürtelaş'ın en iyi bölümlerinden birini canlı canlı kaydedilirken dinleme/izleme fırsatını böylece kaçırdım, yine de bir şekilde online olarak kendileriyle tanıştık. Senden Nefret Ediyorum Canan da tıpkı diğer Haşmet Asilkan şarkıları gibi pek nevi şahsına münhasır bir eser. Dinleyin, etkilenmeden edemeyeceksiniz, hele o trompet!

11. İhtiyaç Molası - Bir Gül Yeter


Ağabeylerimiz İhtiyaç Molası, son albümleri Kapılar'ın stüdyo videolarını peyderpey yayınlamaya devam ediyor, ben de bu videoları keyifle dinlemeye devam ediyorum. Her yeni paylaşımda aynı heyecanı duyuyorum istisnasız. Bu parçamız gülmekten imtina edenlere gelsin.

12. Bertuğ Cemil - Rock'n Roll Hoochie Coo


Bertuğ Cemil sürekli üretmeye devam ediyor, bu izleyeceğiniz video Garden Sessions adlı bahçe kayıtlarının ilki, sanıyorum ben bu yazıyı yayınlayana dek ikincisi ve üçüncüsü de meydana çıktı. YouTube kanalında bahçesinde çalıp söylediği parçaları paylaşmaya devam ediyor özetle Bertuğ Cemil. Dinlediğimiz eser Johnny Winter'e aitmiş. Ayrıca videonun başında meraklı bir kedi tatlılığına maruz kalacaksınız, baştan uyarayım.

13. Caner Derici - A Change of Seasons


Çok sevgili Caner Derici, bu videoda Dream Theater'ın destansı eseri A Change of Seasons'ı adeta "Ee ne var kardeş ben de çalarım" dercesine üzerine çalmış. Dinlerken fark ettim hem şarkıyı hem de kendisini özlemişim.

14. Emre Akbay & Merve Çalkan - Günler Boyu


Yumuşacık bir şarkı, yumuşacık iki ses, Sofar Festival performanslarıyla. Dinlerken ben sanki suyun yüzeyine uzanmışım, ama su da bir akar suymuş, su akarken ben de nehrin kenarındaki ağaçların dallarını izleye izleye gökyüzüne bakıyormuşum gibi hissettim. Analoji gibi analoji. Emre Akbay ve Merve Çalkan'ı da takipte kalabilirsiniz.

15. KZU - Kurşun Yedim


Emir Yargın'ın son albümü Geri Dönüşüm Kutusundaki Anılar'ın müzikal ortağı olarak hayatımıza giren KZU, İstanbul'dan uzakta kurşuna kafa atan bir yeniden inşâya imza atmış. Azer Bülbül'ün sol yanından Kurşun Yedim beyanı, KZU'nun elinde bir LZRBLBL düetine evrilmiş. Bol elektrikli müzikler sevenler affetmesin.

16. Tahribad-ı İsyan - Suç mu?


Adamlar özetle "Burada doğmak suç mu kardeş" diye sormuşlar, rap rap rap.

17. Gevende - Vertigo


Gevende yine ateşler etmiş, stüdyo albümleri olarak baktığımızda verilen uzunca bir aranın ardından geçtiğimiz günlerde taptaze bir albüm dünyaya getirdiler: Kırınardı. Dinleyin, gaza gelin.

18. Hayki - B1R


İtiraf edeyim o kadar zamandır etiket politikasına maruz kalıyorum ve artık ben de artık bunun bir parçası haline geldim ki, şarkıyı dinledikten sonra "yahu bu adam kimdir necidir" diye bir ufak tur attım geldim. Her birleştirici iş yapıyormuş imajı çizenin öyle olmadığını defalarca deneyimlediğim için de olabilir bu durum tabii ama bu rap hoşuma gitti. Sözler ustaca ve zorlama gelmedi, video da güzel, pür dikkat izlettiriyor kelime akışları ve görsel oyunlarıyla.

19. Neval - Terelelli


Son yazıdan bu yana karşıma çıkan değişik işlerden bir diğeri de bu şarkı. "Senin gözlerin bir malta eriği gibi" diye hangi şarkı söze girse dikkatimi çekerdi zaten. İçinde kanun var, saba makamı var, elektronik sesler var, orijinal sözler var. Dinleyin bakalım, sizler ne düşüneceksiniz.

---

Geldik diğer müzikli paylaşımlara.

- Serhan Erkol'un, Ercüment OrkutAlper Yilmaz ve Volkan Öktem ile dörtlü olarak kaydettiği ilk albümü Motel ATM, Kabak & Lin etiketiyle yayınlanmış. Caz seven dostlara duyuralım.

- Bir diğer şahane haber ise Lara Di Lara'dan geldi ve bir süredir heyecanla beklediğim Hazineler İçindesin albümü yayınlandı! Çok güzel bir albüm, birkaç tur çevirip dinledim hızlıca, umarım bu güzel albümden pek çok şarkı kliplenir de onları da ayrı ayrı gelecekteki Karşılaştığım Müzikler yazılarında paylaşırım.

- Uzelli'den şahane bir haber aldım geçenlerde. Kendileri yakında Uzelli Psychedelic Anadolu adı altında 70 ve 80'ler saykodelik Türkçe müziklerini derleyip yayınlayacaklarmış. Bu projede Kornelia'nın da emeği büyük, heyecanla bekliyoruz artık!

- Sevgili Efe Kerem Sözeri'nin geçtiğimiz günlerde paylaştığı Hayır'lı Şarkılar başlıklı yazısı da okumaya ve dinlemeye değer. Kendininkini işin içine katmamış, onu da ben şuraya bırakayım, Burçak Tarlası üzerine bir güzelleme.

---

Tekrar eden not: Mesela bu şarkıları ya da albümleri dinlediniz, beğendiniz, naçizane tavsiyem seveceğini düşündüğünüz birilerine de yollayın ya da dinletin. Böylece güzel müziklerin de kötü müzikler kadar yayılma şansı olur.

Serinin önceki yazılarına buradan ulaşabilirsiniz:

Hiç yorum yok: