Perşembe, Eylül 27, 2007

İç Ses Ye Ses Yeter Be !

Değerli Tuhaffiye Hanım, siz bir grup genç otobüsten indikten sonra ben yaptığım diyaloğu daha genel bir boyuta aldım, seslendirmeyi de iç sese verdim ve devam ettim, karşılıklı bir diyalog olmadığı için bu sadece tabi ki kendi fikirlerim ama yüzüme söylemedi bak arkamdan yazmış deme, sen indikten sonra düşünüldü bunlar hep, yarını da bekleyemedi, zira konu bir kaç kişinin daha tavrıyla alakalı, seninki de konuyla alakalı bulduğum son örnek, yazmama vesile olsun bakalım.

Şimdi evlat, ben insanlara değer veririm bolca (bazen gereğinden de bol) ve her insanın illa ki değerli yanları olduğuna inanırım. İnsanların hayran olduğum, beğendiğim, bir şey hissetmediğim, beğenmediğim ya da nefret ettiğim fikirleri ve tavırları da olabilir, şayet bunlardan kötü olanlar ilişkimizde birinci sırada değilse yine de çok iyi ilişkilerim olabilir böyle yanları, hareketleri, fikirleri olan insanlarla.

Birinci sırada olan nedir, senin de bu konuda böyle düşündüğünü hissediyorum hep, insanlıktır, saygıdır, sevgidir. Şayet bunları taşıyorsa insan, beni de adam yerine koyduğunu belirtiyorsa, isterse en nefret ettiğim fikirlerin savunucusu, isterse örnek aldığım bir insan olsun hiç fark etmez. Benle bir ilişkisi olur, bu tavırlarına göre gelişir, durağan kalır ya da biter. (taş çatlasa 5 kişi 19 senede son gruba girebilmiştir)

Sanem Hanım adlı arkadaşım misal, vaktiyle konuşurken şöyle bir şey demişti, o zaman yeni tanışıyorduk sessiz kaldım, şimdi daha güzel tartışılabilir ama konusu hiç açılmadı. Tolkien sever misin diye sormuştum, o da 20.yy başları İngiliz Edebiyatı kesin faşisttir demişti. O zaman şimdiki gibi olsaydı ilişkimiz daha tanışık olsaydık yani yapacağım şey ben de faşist değilsem en adiyim cevabını vermek olurdu yada böyle faşist olsun gelsin önce beni katletsin derdim, yada hangimiz bazen faşist değiliz ki de diyebilirdim. Olmasını istemediğim şey, kafasının çalıştığını düşündüğüm ya da bildiğim insanların önyargılı* olmaları. Tolkien faşist midir değil midir bunu bilmem ama senin de bilecek kadar tanıdığını sanmıyorum. Bilmem anlatabildim mi. Hakkında her şeyi okursun, dönemini incelersin, sevip sevmessin o ayrı (sevmeyeni ben de sevmem o apayrı) ama ancak bu dediklerimden sonra bu kadar net yargılarsın, hatta bence hâlâ hüküm veremezsin kesin ya neyse, bu durumda tolerans gösteririm. (anneee adam bana toleransını gösterdi)

Bir insanla tanışacağız mesela, ben tanıdığım insanların yarısını arkadaşlarımın arkadaşları olmaları vesilesiyle tanıdım, ya da tanışacağım insanlarla ilgili bir çok duyum aldığım oldu. İyi, kötü, beter, dehşet, mükemmel gibi, ama tıpkı ders seçimi dönemi öğretmen tüyoları gibi, herkesin haz etmediği biri ile anlaşabilirim ya da en sevilenden ben keyif almam. Olur arkadaş olmaz değil de, bilmem kim şöyle dedi, bilmem kim böyleymiş gibi duyumlarını şahsen tanışana dek bir içinde sakla, baktın sana da öyle geldi haklısın der geçersin ama, ilk görüşünü başkasının lensiyle yapmamak lazım.

Üstelik en iyi insanlar bile beklemediğini yapabilir, en kötü insanlar da melekleşebilir. Veya daha da garibi benim nice sevdiğim insanları sen asla sevmezsin or vice versa ama hele bir gel (Kavak Yelleri başlıyor içerde televizyonda) kendin karar ver buna.

Bu kadar şeyi yazdım yine kafamı hiç toparlayamadan, anlatamadım derdimi gibi, hoş kısa yazsam tanımadığım insanlar hakkımda kesin hükümlere varıyor, uzun uzun yazsam ben derdimi anlatamıyorum, belki otobüsle uzun uzun devam etseydik Tuhaffiye Hanım ile konuşurken anlatırdım ama o zaman da soru cevap giden bir şey ya muhabbet ben soracağım o soracak konu değişecek.

Aman be beynin mi var derdin var.



Yine de sonsuza dek sürdüreceğim hayat felsefem şu olacaktır :



"Altın olan her şey parlamaz
Her gezgin yitirmemiştir yolunu"



Kazandıran sağolsun.

12 yorum:

Tugc dedi ki...

:) Beynin mi var derdin var cümlesini yılın cümlesi seçiyorum.

morfasulye dedi ki...

"herkes kalbinin ekmeğini yer." seda sayan

morfasulye dedi ki...

"herkes kalbinin ekmeğini yer." seda sayan

Adsız dedi ki...

tolkien, günde 300 sayfa okumama vesile olmuş insandır.vize zamanında ders çalışıp iyi not alan bir öğrenci olmak yerine, hobbit olup zümrüdüanka ya karşı savaşmak istemişimdir.
ağaçta yaşamak güzel bir şey olsa gerek.

pınar üstel dedi ki...

geçen sene cevahir'de yürüyen merdivenden düşüp ölmüştü bir çocuk. biz de bunu konuşuyoruz, çok eski bir arkadaşım "orası mecidiyeköy'de sonuçta, alt sınıftan insanlar gidiyor. görmemiş gibi oraya buraya koşturuyorlar, olur tabii" deyiverdi.
keltoşum, o insanla ilişkimi kesmedim (mümkün değil ki, birlikte büyümüşüz) ama gözümde bitti bi anda kendisi. çok basit bir olay, belki fazla düşünülmeden söylenmiş bir cümle ama altında çok ağır bir şey var; o anda yüzüme çarptı. tartışmak bile istemedim, tartışma hak edenle - azcık duyarlı olanla yapılır. anlatmak istediğin meseleyle ne kadar alakalı oldu bilemem, ama benim için ilişkilerimi sorgulamaya başladığım bir olay idi bu. ne kadarı alışkanlık, ne kadarı içten, hayata karşı aldığım tavır kiminle taban tabana zıt olduğu halde eski zamanların hatrına görmezden geliyorum, tek tek düşündüm.

ben senin kadar sevgi dolu değilim ama benim de sevdiğim bazı insanları kimsecikler sevmez, hatta onlarla anlaşabildiğim için bende de bir arıza olması gerektiğine karar verirler, mantıklarını yerim, onlara burdan bir mesajım var "FAK YU". (bu yorum amma uzun lan keşke kendi bloguma yazaydım. sen daha dur diyeceklerim bitmedi.)

Adsız dedi ki...

valla yazıyı okumaya üşendim ama koca harflerle yazılmış ben diym aragorn sen de elessar onlar desin yolgezer için yazılmış sözleri görünce aklıma hurinin çocuklarını hala almadığım geldi :)

Emir Bey dedi ki...

tuğçe : ben de kendimi yılın beyinsizi seçiyorum bazen.

mor : seda sayan aşkın yorumlarını 2şer kez yapmandan belli beybe !

eysean : günde 1000 sayfa da okunur kendisi ben kendimden biliyorum =) bilbo gil orklara yakalandıkları dağlardayken içimden hep gezme ceylan bu dağlardayı söylemişimdir hey hey !

pınar : çıkışa gelsene

gülin : ben Estel demeyi seçiyorum, bunları bu denli bilen insanlara sarılıp alınlarından öpmek istiyorum bir de =) hurin in çocukları ne ola ki? yeni kitap falan mı cücelere dair?

Adsız dedi ki...

Hurin ve cüceler mi?Ne alakaları var ki.Hurin Hador Altınbaş soyundan bir insandır ki onlar da elf soyuna kafa tutabilecek güçteki tek insan soyudur.

Emir Bey dedi ki...

? : yok yok o benim ne zamandır neden yok diye düşündüğüm bir kitaptır şahsi fikrim aslında, ne hurinle ne çocuklarıyla alakası yok. gönlümden geçen sadece -her ne kadar silmarillion da değinilse de- cücelere dair de daha geniş bir şeyler yazılmasıydı. hurin ile illuvatar ın çocukları tadında bir saçmalama yapıp kendi kendime eğlendim belki gülin hanım da eğlenmiştir kim bilir.

bknz. björk ün solisti çok yakışıklı !

Hanife dedi ki...

"beynin mi var derdin var" lafınızı izninizle hayat felsefem yapmak istiyorum,çok sevdiğim bir laf oldu kendisi:))

Adsız dedi ki...

anacım yeni kitap çıktı al hemen :D
oğlu derlemiş notlardan.

Emir Bey dedi ki...

hanife : =)))

gülin : yahu o hurin gil biraz talihsiz sanki üzülmeyelim alıp okuyup bir de? çevirisi falan nasıl acaba neyse Tolkien olsun çamurdan olsun !